Gorący temat: dieta bezglutenowa

Filed under: Dyskusje — Tagi: , , — MAMA @ 13:07
środa Lis 19, 2014

Ach, ten gluten. Mój synek pierwszą odrobinę chleba dostał, gdy miał niecałe pięć miesięcy. Niewielką, na pół czubka palca. Posmakowało mu, a pediatra pochwalił decyzję: – Proszę przyzwyczajać dziecko do glutenu, powoli ale systematycznie.

Gluten nam nie szkodzi. Ale na rzeczywistość nie ma się co obrażać – coraz więcej sklepów ma w ofercie produkty bezglutenowe. Ostatnio nawet cukiernie zaczęły oferować takie produkty. Dieta bezglutenowa robi furorę. Stosują ją ci, którzy muszą (bo są chorzy na celiaklię) i ci, którzy uważają, że gluten to zło.

I to jest nasz kolejny „Gorący temat” na eBobas.pl: opiszcie wasze doświadczenia z wprowadzaniem glutenu do diety dziecka. A jeśli macie – swoje doświadczenia z dietą bezglutenową, zarówno w wersji dziecięcej jak i dorosłej.

Dyskusja potrwa tym razem dwa tygodnie. Na wpisy pod artykułem „Dieta bezglutenowa” czekamy do 3 grudnia, do 12.00. Mamy dla was pięć zestawów: dwie paczki bezglutenowych płatków Nestlé CORN FLAKES plus miska. Nagrody funduje producent bezglutenowych płatków Nestlé CORN FLAKES.

bezgluten_500x300

Oczywiście najmłodszych najlepiej z glutenem, jak radzą lekarze, po prostu oswajać. Być może nie będą mieć żadnych problemów z jego tolerowaniem. Ale rodzice powinni być czujni i obserwować dziecko – u dzieci z genetyczną predyspozycją, które zjedzą produkty zawierające gluten, dochodzi do uszkodzenia i zaniku błony śluzowej jelita i zaniku kosmków jelita cienkiego. Klinicznym odzwierciedleniem tego procesu jest rozwój zespołu złego wchłaniania, który następuje w ciągu kilku miesięcy od wprowadzenia glutenu do diety. Jednak, gdy choroba zostanie wykryta i u dziecka zostanie zastosowana dieta bezglutenowa, kosmki błony śluzowej jelita się regenerują. Dziecko zaczyna przybierać na wadze i staje się pogodniejsze.


Brak komentarzy »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment